Meditation Garden 

              Lowell, Massachusetts 

A new lushly planted and circular meditation garden with a central sunken birdbath and fieldstone paving transforms the backyard of a private residence.

An overgrown rear garden area was transformed into a circular space with stone pathways and planting beds. A sunken concrete birdbath filled with multi-colored irregular fieldstone pebbles is centered amongst a field of sawcut granite slabs. The granite slabs correlate in shape and color to the interior sunroom, facing the garden, which has diamond shaped marble flooring. The remainder of the garden is constructed of New England fieldstone to match pre-existing stone walls in the garden. The circular birdbath was chosen to correspond to the pre-existing circular window of the garden gate. Existing plantings of Japanese maples are enhanced with groundcovers of Lily of the Valley and Pachysandra in the planting beds. The planted areas between the stones were planted with a variety of sedums, thyme, Veronica, Ajuga, moss, Blue Star Creeper, and Black Mondo grass. A large planted berm of fountain grass separates the outdoor dining area from the meditation garden and provides winter interest with its yellow stalks.

Design Team

Alison Duncan Design